N/A Street Cup
Vuonna 2025 käynnistyy uusi kiihdytyssarja Suomen nopeimmille vapaasti hengittäville katuautoille. Sarja koostuu 4–5 osakilpailusta eri kilpailunjärjestäjien tapahtumissa, ja kilpailuja on sekä preppaamattomilla että prepatuilla radoilla. Luokkaan on tähän mennessä ilmoittautunut 24 kuskia.
Jokaisessa osakilpailussa ajetaan normaaliin tapaan lajittelulähdöt ja pudotuskilpailu. Kaaviot muodostetaan lajitteluaikojen perusteella Sportsman-kaavion mukaisesti. Kilpailumatka on 1/8 maili, Pro start.
Pokaalit jaetaan jokaisessa kisassa, ja kauden päätteeksi suurimman pistepotin kerännyt kuski vie kauden mestaruuden ja mestaruuspokaalin kotiin.
Sääntöjen pääköhdat
- Moottorin oltava vapaasti hengittävä, ahtimet ja ilokaasut kielletty. Moottorin koko ja viritys muilta osin vapaa.
- Renkaat vapaat
- putkirunko kielletty, eturunko on oltava alkuperäinen tai teräsprofiilipalkista valmistettu.
- tuulilasin on oltava lasia
- minimipaino
- isolohkot 1300 kg
- pikkulohkot 1200 kg
- 6 cyl 1000 kg
- 4–5 cyl ei painorajaa
Lataa säännöt kokonaisuudessaan tästä
Turvavarusteet
Jos olet tulossa ajamaan N/A Street luokkaa niin auton turvavarusteiden ja kuljettajan ajovarusteiden on oltava auton kulkua vastaavalla tasolla. Säännöistä löytyy tarkemmat ohjeet, mutta tässä tärkeimmät huomioitavat asiat:
6,39 s (1/8 mile) ja sitä nopeammissa autoissa on oltava runkokatsastettu turvakehikko. Kehikolla varustetuissa autoissa myös ikkunaverkko on pakollinen.
6,40–7,00 s kulkevissa autoissa voi turvakehikon sijaan käyttää myös turvakaarta.
Moottorin suojavaippa tai kaukalo vaaditaan kaikissa autoissa.
Kuljettajalla on oltava SFI tai FIA hyväksytty ajopuku, käsineet, kypärä ja turvavyöt. Lisäksi niskatuki (HANS/FHR) ja ajokengät vaaditaan 6,39 s tai nopeammissa autoissa. Kypärän ja vöiden leimat oltava voimassa (huom. jatkoajat, esim. FIA 6-piste vöillä +5 vuotta viimeisestä käyttöpäivästä)
Lisenssi on pakollinen. Kuljettajatutkinnon voi suorittaa mm. Motoparkin tai Porin kisojen yhteydessä. Jos haluat mukaan Motoparkin avauskisaan mutta lisenssi puuttuu, on hyvä idea tulla ajamaan lisenssilähdöt jo perjantain testipäivänä. Kirjallinen osuus on hyvä hoitaa jo etukäteen FHRA:n toimistolla tai sitten esim. American Car Show:n yhteydessä.
Miksi oma luokka vapareille?
Tässä on lopuksi hieman tarinaa siitä, kuinka N/A Street Cup on saanut alkunsa. Jatka lukemista, jos haluat päästä vähän pintaa syvemmälle aiheeseen.
Ahdetulla ja vapaasti hengittävällä autolla kilpaileminen on kaksi ihan eri maailmaa. Jos haluat nostaa vapari moottorin tehoa vaikka 200 hv, joudut käytännössä rakentamaan kokonaan uuden moottorin. Ahdetun kanssa sama onnistuu viidessä minuutissa läppäriä näpyttelemällä. Ahtamalla perusmoottorin tehot voidaan tuplata, tai vaikka kolminkertaistaa. Vaparien kanssa tällaiseen ei ole minkäänlaista mahdollisuutta, ja kaikki tehon lisäys on ison työn takana. Kummassakaan maailmassa ei ole sinänsä mitään vikaa, näiden ei vaan kuulu kilpailla samassa sarjassa.
Tämä ymmärrettiin pienten moottorien osalta katuautokisoissa jo 80–90 luvun vaihteessa, kun alle 4 litraiset jaettiin vapaasti hengittäviin (A) ja ahdettuihin (B). Tuohon aikaan V8 puolella ei ahtimia käytetty blowereita lukuun ottamatta, eikä samalle jaolle ollut tarvetta. V8 moottoriset jaettiin tilavuuden mukaan alle 6 litraisiin (C) ja yli 6 litraisiin (D), koska tuohon aikaan tasoero löytyi tällä jaottelulla.
Noin kymmen vuotta sitten turbo V8 koneet alkoivat yleistymään katuautokisoissa, ja tasoero vapareihin alkoi muodostumaan ongelmaksi. Vanha luokkajako pikkulohkoihin ja isolohkoihin pysyi silti pitkään, ja vasta viimeisen kolmen vuoden sisällä on kahdessa kisassa siirrytty ahdetut ja ahtamattomat -jaotteluun. Näiden lisäksi vaparikuskeille on ollut tarjolla vain testitapahtumia tai ahdettujen kanssa kilpailemista. Kaksi kisaa vuodessa ei riitä aktiiviselle harrastajalle, eikä useimmilla riitä mielenkiintoa loputtomalle testaamiselle, tarvitaan siis oma kilpasarja vapareille.
Uusia kilpasarjoja ei tietenkään noin vain perusteta, koska niissä pitää olla myös riittävä määrä kilpailijoita. Sopiva kalusto pitää olla olemassa ja koko konseptin on oltava hyvä ja toimiva, jotta kuskit lähtevät mukaan. Päätin viime kesänä alkaa itse selvittämään, kuinka paljon kiinnostuneita löytyy. Kyselin kisavarikoilla kuskeilta asiasta ja kiinnostusta tuntui löytyvän paljonkin. Syksyllä huomasin, että suunnitteilla olevasta vapariluokasta liikkuu huhuja, jotka olin siis itse saanut aikaan. Ymmärsin, että olin luonut ihmisille odotuksia, ja päätin silloin, että nyt on ihan oikeasti ryhdyttävä toimeen, ettei homma jää tyhjiksi puheiksi.
Aloin koota listaa autoista/kuskeista, joiden tiesin olevan luokkaan sopivia, ja otin sitten yhteyttä jokaiseen kuskiin. Ajattelin että luokan perustaminen on vahvalla pohjalla, jos löytyy 20 kuskia, ja asetin hylkyrajaksi koko projektille 16 kuskia. Keräsin samalla autoista tietoa sääntöjen tekemistä varten, ja säännöt alkoivat siltä pohjalta hahmottumaan. Melko nopeasti listalle kertyi yli 20 nimeä, joten oli aika lähteä viemään asiaa kilpailujen järjestäjien suuntaan. Hyvin valmisteltu suunnitelma otettiin hyvin vastaan, ja kaikkien kisajärjestäjien kanssa päätettiin että N/A Street ajetaan jokaisessa kisassa omana luokkana.
Säännöt on mietitty hyvin tarkkaan niin, että kaikki listan autot mahtuvat sääntöihin, ja myös niin, että puhdasveriset kilpurit saadaan rajattua pois. Esimerkiksi profiilipalkki eturunko vaaditaan siksi että kaikki putkirunko kilpurit karsiutuvat tällä pois. Lasinen tuulilasi vaaditaan, koska katuautoissa on aina lasinen tuulilasi, ja kilpureissa yleensä muovinen. Alun perin oli tarkoitus kieltää alumiinipellitykset, mutta koska joissain autoissa oli osittaisia alumiinipellityksiä, jätettiin tämä pois ja otettiin painorajat tilalle. Kaikki listan autot sopivat näihin painorajoihin, ja näitä on tarkoitus myös valvoa, tosin ei jokaisessa kisassa.
Tätä tiukempia sääntöjä ei tarvitse eikä kannata tehdä koska se rupeaa karsimaan osallistujamäärää. Esimerkiksi jos renkaat olisi rajoitettu, se karsisi heti suuren osan autoista pois. Luokkaan halutaan mahdollisimman paljon autoja, ja tästä syystä rajoituksia asetettiin mahdollisimman vähän.
Tätä kirjoittaessa kaikki työ luokan perustamisseksi on tehty. Asiat on valmisteltu huolella, joten sählinkiä ei pitäisi syntyä. Nyt vaan odotellaan innolla kesää, että päästään vetämään.
Kuvista näet, minkälaista kalustoa sarjaan on osallistumassa. Autoja on näiden lisäksi vielä noin kymmenen lisää. Tervetuloa mukaan ajamaan tai katsomaan kisoja. N/A Street Cup kilpasarjan tarjoaa Pro Street Ky.
-Tomi Rantakari